Muayenehaneler Derneği Başkanı Doç. Dr. Cihangir Çakıcı BSHA’ya yaptığı açıklamada; serbest hekimlik çalışma usullerine yönelik 6 Ekim’de yayımlanan yönetmelik ile ilgili yürürlüğe girme sürecine gelindiğini, bu konuda Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya bir haftadır ilettikleri görüşme taleplerinin gerçekleşmediğini ifade etti.
Türkiye Tabipler Birliği, Tabipler Odası, Muayenehaneler Derneği başta olmak üzere çok sayıda sivil toplum kuruluşu, Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile ilgili tepkilerini dile getirmeye devam ediyor. Yapılması istenilen değişikliğin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na, 1219 Sayılı Hekimlik Kanununa ve Özel Hastaneler Yönetmeliği’ne aykırılığı gerekçesiyle yargıya başvuran sivil toplum kuruluşları ve serbest hekimler, İstanbul Tabipler Odası tarafından, 8 Ocak Pazar günü Kadıköy İskele Meydanı’nda saat 12.00’da gerçekleştirilecek olan, ‘Mesleki Bağımsızlık ve Serbest Meslek Hakkı için Büyük Hekim Buluşması’na hazırlanıyor.
Muayenehaneler Derneğinden Bildirili Uyarı!
6 Ekim’de yayımlanarak 6 Ocak’ta yürürlüğe girmesi beklenen, serbest hekimlerin özel hastanelerle çalışma usullerine kısıtlama getiren yönetmelik ile ilgili Muayenehaneler Derneği de resmi internet sitesinden; “Kamuoyuna Duyuru” başlığında “Sağlık Bakanlığı, Tüm özel Hastane ve Tıp Merkezlerine Uyarımızdır!” şeklinde bir bildiri yayımladı. Bildiride şu cümleler ile uyarıda bulunuldu: “Anayasamıza göre bakanlıklar, ancak kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla yönetmelikler çıkarabilirler. Alt hukuk normunun üst hukuk normuna aykırı olması durumunda, üst hukuk kuralının uygulanacağı en temel hukuk prensibidir. Dolayısıyla tüm özel hastanelerin ve tıp merkezlerinin, hastaları ile kuruluşlarını bugünlere taşıyan hekimlere kapılarını eskiden olduğu gibi açık tutması; herhangi bir sayısal kısıtlamaya gitmeksizin tüm hekimlerle sözleşme yapmaya devam ederek İl Sağlık Müdürlüklerine bildirmeleri gerekmektedir. Yine hastaların da seçecekleri hekimleri davet etmeleri halinde tüm hastane ve tıp merkezlerinin de hekimlerin hastalarına tanı ve tedavi işlemleri yapmalarına olanak sağlamaları gerekmektedir. Aksi yönde yapılacak işlemlerin hukuka aykırı olacağını, bu nedenle yaşanacak mağduriyet ve doğacak fiziksel , maddi, manevi zararlardan sağlık kuruluşlarının da Sağlık Bakanlığı , Müdürlükler ve çalışanlarıyla birlikte sorumlu olacağını kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.”
“Yürürlüğe Girse de Hakkımızı Aramaya Devam Edeceğiz”
Muayenehaneler Derneği Başkanı Doç. Dr. Cihangir Çakıcı, “Söz konusu yönetmelik ile ilgili Muayenehaneler Derneğinin, Türk Tabipler Birliğinin ve Tabip Odalarının görüşleri alınmadı. 6 Ocak’ta yönetmeliğin yürürlüğe gireceği belirtiliyordu. Yürürlüğe girdiği takdirde 10 doktordan sadece 1 tanesi özel hastanelerde ameliyat yapmaya devam edebilecek. Geriye kalan 9 doktor özel hastanelerden faydalanamayacak. Anayasanın bazı maddelerine göre özel hastaneler serbest çalışan doktorlara yardımcı olmak zorundalar. Serbest çalışma hakkı tam anlamıyla anayasal olarak imkan vermiş durumda ama bu yönetmelik anayasa ve kanunları tanımayan bir yönetmelik niteliğindedir. Bu nedenle bir geçerliliği yoktur. Bir haftadır Sağlık Bakanı ile görüşmeyi bekliyoruz. Ancak görüşme gerçekleşemedi. Dernek olarak 8 Ocak’taki eyleme katılacağız. Yönetmelik yürürlüğe sokulursa da Sağlık Bakanlığına görüşme taleplerimizi yineleyecek, hak arayışımızı da sürdürmeye devam edeceğiz. Sosyal medya üzerinden de kamuoyunu bilgilendirmeyi sürdüreceğiz. Bu bilgilendirmeler aracılığı ile kamuoyu serbest hekimlik hakkımızın ve hasta olarak da hekim seçme haklarının engellendiğini öğreniyorlar” dedi.
“Sağlık Turizmi Serbest Hekimler Sayesinde Ayakta Kalıyor”
Başkan Çakıcı, toplumun her kesimini ve her alanını etkileyeceğinin altını çizerek şunları söyledi: “Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi halinde sağlık turizmi de etkilenecektir. Yurt dışından gelen hastaların da doktor seçme özgürlüğü bu durumda gasp edilmiş oluyor. Yurt dışından muayenehanelere gelen hastalar serbest hekimlerin gayretleri ile gelmiştir. Ne özel hastanelerin ne de kamunun gayretiyle gelmiş değillerdir. Bu yönetmelik yürürlüğe girerse yurt dışındaki hastalar da doktor seçme özgürlükleri ellerinden alındığı için buraya gelmemeye başlayacaklardır” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)