Adıyaman’da görevli depremzede Hemşire Berat Şahin, depremde 10 ilde ve Adıyaman’da yaşanan sorunlar ve ihmaller nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) aday adayı olduğunu söyledi. 36 yaşındaki Hemşire Şahin, Adıyaman’da depremde enkazdan kurtuldu ama binasındaki 10 dairedeki komşularını, çok sayıda yakınını kaybetti. Yardımlar gecikti, enkaz altlarında hala insanlar var ve depremin üzerinden iki ay geçmesine rağmen hala sorunlar devam ediyor. İhmaller ve haksızlıklara dayanamayan Depremzede Hemşire Berat Şahin, yaşadıklarını ve vekilliğe adım atma sürecini Bilim Sağlık Haber Ajansı’na (BSHA) anlattı.
Tepkisini Milletvekilliğine Aday Olarak Koydu!
Deprem gündemi seçim gündemiyle çakıştı, deprem bölgelerindeki illerde yaşanan sorunlar 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri’nin gölgesinde kaldı. Türkiye hala deprem yaralarını sarmaya çalışırken, Adıyaman’da depremden sağ kurtulan bir hemşire milletvekili olmak için aday adaylığı başvurusunda bulundu. “Adıyaman’a ancak üçüncü günden sonra yardım geldi. İnsanlar donarak öldü yok oldu” diyen 36 yaşındaki Hemşire Berat Şahin’in CHP’den aday adaylığı, depremlerde yaşanan sorunlar ve ihmallere bir tepki adaylığı…
Haksızlıklarla Mücadele Etmek İçin Bu Yola Çıktım
6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin acısı iki ay sonra hala en derinlerde hissediliyor. 11 ilde büyük yıkım ve can kayıpları yaşandı. Depremlerde çok sayıda sağlık çalışanı da yıkılan hastanelerin altında kalarak can verdi. Depremin üzerinden neredeyse iki ay geçti, barınma ve hijyen koşullarının iyileştitilmesi gündemi ne yazık ki sona ermedi. Milletvekilliği aday adaylığı başvurularında 28.Dönem’de çok sayıda sağlık çalışanının olması dikkat çekiyor. Bu aday adaylıkları içerisinde dikkat çeken kişilerden biri de Hemşire Berat Şahin…
BSHA’nın ulaştığı Adıyaman CHP Milletvekili Aday Adayı Şahin’in hikayesi ve vekil olmaya karar verme süreci depremzede olması nedeniyle ön plana çıkıyor. “Pandemide, savaşta, depremde sağlık çalışanları var gücü ile çalışıyorlar. Çalışmak zorundalar ama haklarını vermek gerekiyor” diyen Şahin, “Adıyaman’da deprem sonrası geç müdahale yapıldı, yardımlar 3’üncü günden sonra geldi. İnsanlar donarak öldüler, yok oldular. Adıyaman Valisi depremzedelerin haykırışları karşısında güldü. Tüm bunlar sonrasında elimi taşın altına koymak ve milletvekili olmak için aday adayı olmaya karar verdim” dedi.
Evlerimiz Başımıza Yıkıldı, Gönüllüler İmdadımıza Koştu!
“Depremi yaşamak ile evinin başına yıkılması arasında çok fark var” diyen Hemşire Berat Şahin, “Neden diye sorarsanız ? 1999 depremini de yaşayan ve 6 Şubat depreminde de enkazdan çıkan biri olarak net bir şekilde böyle bir açıklama yapabiliyorum. Sağlık çalışanı olmamızdan dolayı depremde merdivenlere yönelmemiz gerektiğini bildiğimiz için pencereye en yakın bir noktada hayat üçgeni olabilecek bir noktaya geçtik. Binamız yıkıldı. O an tek aklımızda olan acaba buradan çıkabilecekmiyiz, ne zaman kurtarılırız oldu. Enkazdan ailem ile birlikte çıktıktan sonra 17 akrabamız ile beraber bir akrabamızın tek katlı dairesinde bir odada toplandık. Hava çok soğuktu ve yanımızda 3 çocuk ve 1 gebe bulunmaktaydı. İlk gün yiyecek içecek hiçbir birsey yoktu. Sadece 1,5 lt su bulduk ve o gün hepimiz sadece yarım bardak su içebildik. Telefon hatları çalışmıyordu, elektrik ve şebeke suları zaten yoktu” şeklinde depremde yaşadıklarını anlattı. Depremin ikinci gününde çocuklar ve yanlarındaki gebe depremzede için yiyecek bulmak amacıyla dışarıya çıktıklarını söyleyen Şahin, Urfa, Siverek ve Diyarbakır’dan gönüllü yüzlerce insanın yardım malzemesi getirdiğini belirtti. Depremin üçüncü gününde de gönüllülerin desteğinin devam ettiğini söyleyen Şahin, “Eğer gönüllülerin yardımları olmasaydı çocuklar, gebeler, şeker hastası olan vatandaşlar çok zor durumda kalacaklardı. Bu hayatta kalanlar için olan kısım, bir de enkaz altında kalanların durumlarına değinmek istiyorum” diye konuştu.
Acı Bir Ses “Devlet ve AFAD Gelmeyecek” Dedi
Adıyaman’da yaşadığı binada 12 kişinin enkaz altında kaldığını, 2 kişinin kurtarıldığını 10 komşusunun ve birçok yakının enkaz altında kalarak hayatını kaybettiğini anlatan Hemşire Berat Şahin depremin ilk günlerine dair şunları söyledi: “Depremin ilk günü herkes şok içerisindeydi ve ne yapacağını bilmiyordu. Enkaz altında kalanları kurtarmak için deneyimli olmadıklarından bekliyorlardı. Ellerinden bir şey gelmiyordu. Bizim binada birileri müdahale etmek istedi başkaları ise karışmayın AFAD gelecek gelince doğru şekilde müdahale ederler dedi. Başka biri ise acı bir sesle ‘devlet gelmeyecek, AFAD gelmeyecek’ dedi. Sanki geleceği görmüştü. Umutlarımızı söndürmüştü.”
İnsanlar Donarak Öldü, Yok Oldu!
Hemşire Şahin, Adıyaman’da depremin ilk üçüncü günü, dördüncü gününe kadar maalesef devlet kurumlarından kimseyi enkazlara müdahale ederken görmediklerini söyledi. Şahin, “İkinci gün hava sıcaklığı gece -7 dereceydi. Bir odada hepimiz beklerken ve çok üşümüşken enkaz altında kalanların durumlarını sizler hayal edin. İnsanlar dondu, insanlar öldü, insanlar yok oldu” diye konuştu.
Hastaneye Gittiğimde Durumun Ciddiyetini Anladım!
Depremin yaşandığı ilk gün, enkaz altından çıktıktan sonra ailesini güvenli olduğunu düşündüğü bir yere bırakan ve çalıştığı hastane Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanesi’ne giden Hemşire Berat Şahin, “Saat 19.00-20.00 sularında hastaneye varabildim. Aracımın anahtarı enkazda kaldığı için yürüyerek şehir dışında olan görev yaptığım hastaneye gitmiştim. Acil serviste binlerce insan, her tarafta kan vardı. Herkes yardım bekliyordu, enkazda gözlüğümü kaybettiğim için uzak mesafeyi göremiyordum, acil yeşil alan gözlem odasına baktım. Yüzlerce insan battaniye ile yerde bekliyordu. Tedavi olacaklarını sanıyordum, yaklaştığımda hepsinin öldüğünü farkettim. Durumun ciddiyetini o zaman anladım, çünkü gözlüğüm olmamasından dolayı uzakta yıkılan binaları görmüyordum. Acilde gördüğüm battaniye içerisindeki yüzlerce ölünün de ailelerin kendi imkanları ile hastaneye getirildiğini düşününce, maalesef on binlerce kişinin vefat etmiş olacağını anladım” dedi.
Çok Acı Verici!
Sağlık çalışanı bir depremzede olarak görev alan Şahin yaşadıklarını şöyle anlattı: “Sağlık çalışanı da olsak o an ne yazık ki elimizden bir şey gelmiyor. İnsanlar enkaz altında kalmışlardı günlerdir ordalardı, biyolojik olarak zaten uzun süre geçtikçe deprem şoku, böbrek, karaciğer yetmezliği amputeye kadar giden olumsuzluklarda gerçekten elimizden bir şey gelmemesi çok acı verici.”
Adıyaman’da Hasta Olacak İnsan Kalmamıştı!
Depremin üzerinden 2 ay geçmesine rağmen evi yıkılan ya da ağır hasar alan sağlık çalışanlarının da barınma koşullarının hala sağlanamama sorunun olduğunu belirten Şahin, “Ben kendim hastaneme 100 km uzaklıkta bir köyde kalıyorum. Depremzede sağlıkçılar, ikisi de sağlıkçı olan eşler daha canlarının yakınlarının derdinde şok içerisindeyken, ani bir kararla hastane yönetimi tarafından göreve çağrıldılar. Hastaneye ilk günlerde dahiliye polikliniği açıldı, en fazla 10 hasta geliyordu. Kısa bir süre sonra hastane yönetimi 2’inci bir dahiliye poliklinigi daha açma girişiminde bulundu. Birinci poliklinikte bir yoğunluk söz konusu değilken ikincisi açılmak istendi. Hasta yoktu çünkü Adıyaman’da hasta olacak insan kalmamıştı!” dedi.
Depremlerde Yaşanan Haksızlıklar Sonucunda Karar Verdim!
Deprem sonrasında illerdeki olumsuzluklar ve ihmallerin kabul edilemeceğini söyleyen Hemşire Berat Şahin, haksızlıklarla mücadelede, sağlık çalışanlarının hak mücadelesi için milletvekilliğine aday olmaya karar verdiğini açıkladı. “Sağlık çalışanlarının hakları verilmiyor bunun en büyük sebeplerinden biri TBMM’de olan vekiller içerisinde herhangi bir sağlık personeli bulunmamasıdır” diyen CHP Milletvekili Aday Adayı Berat Şahin, “Pandemide, savaşta, depremde sağlık çalışanları var gücü ile çalışıyorlar. Çalışmak zorundalar ama bunun yanında haklarını da vermek gerekiyor. Adıyaman’da deprem sonrası geç müdahale ve yardım yapıldı. Bunlarla ilgili video kayıtları da var. Adıyaman Valisi’nin vatandaşların tepkisine rağmen gülerek kaale almaması da yaşanan tüm olumsuzlukların üzerine eklenince elimizi taşın altına koymamız gerektiğine karar verdim. Memurluktan istifa edip özellikle son yıllarda CHP’nin attığı adımlar ve Millet İttifakı Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde yazan vaatleri de inceleyince CHP’den aday adayı olmak için başvuruda bulundum” şeklinde konuştu.
Sağlık Çalışanlarının Mecliste Olması Umut Olacak!
800 bin sağlık çalışanın meclisteki temsiliyetinin önemine vurgu yapan CHP Milletvekili Aday Adayı Şahin şunları söyledi: “TBMM’de ben ya da başka bir sağlık çalışanının vekil olarak bulunması durumunda yaklaşık 800 bin meslektaşım için bir umut doğmuş olacaktır. Ben hekimleri ayrıştırıcı bir yaklaşımda asla olmadım, ama sahada gördüğümüz çözüm ve karar mercii olan TBMM’de bulunan hekimler bizleri, bizim istediğimiz ölçüde desteklemiyorlar. Meclis Sağlık Komisyonu’nda doğal olarak şu an için sağlık personeli olan bir üye bulunmamaktadır. Aynı şekilde Sağlık Bakanlığı yönetim kadrosunda da yine herhangi bir sağlık personeli bulunmamaktadır. En son yıllar önce Hemşirelik Daire Başkanlığı vardı onu da kaldırdılar. Başta Adıyaman halkı olmak üzere ülke genelinde sağlıkçıların desteğine talibim. Tüm kamu kurumlarında millet ittifakı iktidarında liyakatin olacağı, hak edenin hakkını alacağı bir dönem olacağını ve kurumlardan siyasetin çekilmesi için elimden geleni yapacağımı belirtmek isterim.” (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)