İzmir Çağdaş Hekim Yürütme Kurulu, Sağlık Bakanı Dr. Kemal Memişoğlu ile Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi arasında yapılan görüşme sonrasında yapılan açıklamaları eleştirdi.
Kurul üyesi hekimler, “Her iki taraftan yapılan diyalog açıklamaları, 22 yıldır iyi bildiğimiz ‘diyalog’ görüntüsü altında sorunu ötelemekten ve sürece yaymaktan öteye bir adım atmayacaktır” denildi.
“Can Yakan Sorunların Temel Nedeni 22 Yıllık Politik Tercihlerdir”
Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap, Birlik yöneticileri geçtiğimiz günlerde yeni atanan Sağlık Bakanı Dr. Kemal Memişoğlu’nu ziyaret etti. Sağlık Bakanı Memişoğlu ve Dr. Azap görüşmenin ardından diyaloğun süreceği mesajları verdi. İzmir Çağdaş Hekim Yürütme Kurulu üyeleri, TTB ve Sağlık Bakanı Dr. Memişoğlu tarafından yapılan açıklamaların iş yükü altında ezilen, hayati risk altında çalışan hekimlere bir umut olmaktan çok uzak olduğunu söyledi. İzmir Çağdaş Hekim Yürütme Kurulu konu hakkında şu açıklamayı yaptı, “Bu açıklama, toplum sağlığının ve hekimlik mesleğinin içinde olduğu sorunları her gün yaşayan tüm meslektaşlarımızda önümüzdeki sürece dair bir umut oluşturmaktan çok uzak olup görüşme öncesi yaratılan beklentiyi karşılamamaktadır. Toplumun sağlığında ve hekimlerin çalışma ortamında ve özlük haklarında günümüzde yaşadığımız can yakıcı, hatta öldüren sorunların oluşmasının temel nedeni, SB Dr. Memişoğlu’nun partisinin iktidarda olduğu 22 yıllık politik tercihleridir. Hekime şiddetin sıradanlaştığı, liyakat kavramının ayaklar altında ezilerek atamaların-yükseltmelerin yapıldığı, en ufak birimden, en büyük üniversite hastanesine kadar her kurumda idarecilerin baskı ve mobing uyguladığı, sağlık alanının tarikatlara -gerici yaklaşımlara teslim edildiği, bilimsel yaklaşımdan uzak yöntemlerin çokça primyaptığı hatta bu uygulamalara SGK geri ödemelerinin olduğu, özel hastane zincirlerinin kurulduğu bu ortamda sorumluları çok iyi biliyoruz.”
“Bakan Memişoğlu’nun TTB ile Diyalog Halinde Olacağını İfade Etmesi Sağlıkta Şiddet Sorununun Devam Edeceğinin Göstergesidir”
Türkiye’nin sağlık politikalarında ve hekimlerin günümüzdeki toplumsal itibarında görülen büyük yıkımın nedenini dile getirmeden ve bunlara yönelik kararlı karşıadımlar atmadan sorunlara çözüm bulunması olası değildir. Diyalog ve çözüm arayışı, ancak sorunlar doğru tespit edildiğinde, sorumlular net olarak dile getirildiğinde gerçekleşebilir. Sorumlular açığa çıkmadan ve gereği yapılmadan diyalog kelimesinin de içi boşaltılmış olur. Yine yukarıda belirtilen politik tercihler ve yaklaşım sonucu gelişen ‘hekime şiddet’ sorunun bu görüşmede sadece 3-5 dk gündeme gelmiş olması ve SB Dr. Memişoğlu’nun‘sağlıkta şiddet konusuna özel önem vermesi, hem hekimlere hem de hekimliğe çok değer vermesi, hekimlik itibarının yükseltilmesi için bu TTB ile diyalog halinde olacağını ifade etmesi’ sorunun devam edeceğinin göstergesidir. Bu açıklamalardan görüyoruz ki, Bakanlığın konuya yaklaşımında hiç bir değişiklik yoktur, sorunla ilgili net adımatma ya da planlı ve kararlı bir strateji geliştirme yerine önümüzdeki günlerde de, 22 yıldır iyi bildiğimiz ‘diyalog’ görüntüsü altında sorunu ötelemekten ve sürece yaymaktan öteye bir adım atmayacaktır.
Bakanlık ve TTB İletişim Halinde Olmalı Ancak TTB Örgütü Arkasına Alıp Kararlı ve Net Bir Tavır İzlemeli
Sonuç olarak, SB ile TTB Merkez Konseyi arasında özellikle son 4 yıldır var olan ‘iletişim kopukluğu’nu sağlık ortamında ve hekimlerle ilgili alınan her kararda kendi politikemelleri doğrultusunda fütursuzca ve hoyratça kullanan bir siyasi anlayışla yine karşıkarşıyayız. Sağlık Bakanlığı elbette TTB Merkez Konseyiyle iletişimde olmalı, sorunları birlikte çözmeli, çözüm önerilerini birlikte geliştirmelidir. Bu süreçte TTB’nin yapıcı bir rol oynaması da beklentimizdir, ama bu beklenti meslek örgütümüzün sadece diyalogla ve temennilerle yetinmesi demek değildir;kararlı, çözüme ortak ve aktif olması demektir. TTB’nin örgütünü ardına alarak kararlı ve net olmasını, SB’dan düzenli ve gündemli görüşmeler talep etmesini, bunları kamuoyuyla ve hekim camiasıyla takip etmesini bekliyoruz. Sağlıkta şiddet konusunda acilönlemlerin en başta olduğu bir eylem planını tüm hekimler adına ortaya koymak ve bunukararlılıkla takip etmek TTB’nin yaklaşımında temel amaç olmalıdır.
Hekimlere Çağrı, “Değişim İçin Gelin”
“Bunun gerçekleşmesi için ilerlenecek yolda, Sağlık Bakanlığı’nın sorunları ve sorumluları tespit etmesi, gereğini yapması ilk beklentidir. Ülkemizde 22 yıldır toplum sağlığı ve hekimlik alanında her günümüzü daha da kötüye evrilten iktidar anlayışı, artık hekimlerin canına tak ettiğini görmelidir. İzmir Çağdaş Hekim olarak ilkelerimiz ve yukarıda belirttiğimiz görüşlerimiz doğrultusunda mücadelemize devam edeceğiz, görüşmeleri adımları yakında izleyeceğiz, görüşlerimizi açıklıkla meslektaşlarımızla paylaşacağız. Tüm meslektaşlarımıza çağrımızdır; değişim için gelin, İzmir Çağdaş Hekim’in içinde olup bize destek verin, hep birlikte başaralım”
(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)