Kolalı içeceklerin , içeriğinde bulunan meyan kökünden dolayı tansiyonu yükselttiğini belirten İç Hastalıkları Yüksek Hem. Emir Avşar , aynı zamanda meyan kökünün ve dolayısıyla kolalı içeceklerin tansiyon ilaçlarının da etkisini azalttığını ifade etti.
Antik tıp tarihinin bilinen en geniş kullanımlı bitkisinin meyan kökü olduğunu söyleyen Avşar , “Meyan kökünün aktif maddesi glikrizindir ve çay şekerinden 50 kat daha tatlı bir maddedir. Çok az miktarlarda çok yoğun tatlar elde edilebilmesi nedeni ile gıda ve meşrubat sanayisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle Kahramanmaraş , Şanlıurfa , Muğla ve Aydın`da yetiştirilen meyan kökünün şerbeti yapılarak da tüketilmektedir. Bu nedenle özellikle meyan kökünün yetiştirildiği ve sık tüketildiği bölgelerdeki hipertansiyon olgularında hasta sorgulanırken , meyan kökünün ya da şerbetinin kullanımının olup olmadığını göz ardı etmemek gerekir.” şeklinde uyarılarda bulundu.
KOLALI İÇECEKLER TANSİYONU NASIL YÜKSELTİYOR ?
Kolalı içeceklerin şeker oranlarının yüksek olması ve meyan kökü içermesinin hipertansiyon mekanizması üzerinde etkisinin olduğunu belirten Avşar , “Bahsetmiş olduğum glikrizin maddesi , vücutta böbrekler üzerinde etkilidir. Kortizolün kortizona çevrilmesini sağlayan enzimi engelleyerek , vücutta kortizol miktarının artmasına , bu da vücudun su ve tuz tutmasına sebebiyet verir. Hem su ve hem de tuz artışı , kan hacmini ve yoğunluğunu giderek arttırarak , kanın damara yaptığı basıncı yükseltecektir ve tansiyon yüksekliği tablosu ortaya çıkacaktır. Aynı zamanda kolalı içecekler bu sebeple tansiyon ilaçlarının da etkisini azaltacaktır. Bu durumda aslında sizin için yeterli olan ilaç dozu , yetersiz gibi görünmeye başlayacaktır. Hem hekim ve hemşirelerin anamnez alma sırasında hipertansiyon hastalarında bunları sorgulaması , hem de hastaların ayrıntılı bir şekilde yaşam ve beslenme şekillerinden bahsetmesi gerekir.” dedi.
HANGİ BESİN VE BİTKİLER TANSİYON ÜZERİNDE ETKİLİ ?
Bazı besin ve bitkilerin tansiyon ilaçlarının etkisini arttırıp azaltabildiğini , dolayısıyla tansiyon üzerinde etkili olduğu söyleyen Avşar , “Giderek popülerleşen bitkisel tedavi yöntemleri etkili bir tamamlayıcı tedavi şeklidir ; fakat yanlış ve hekim kontrolü dışında uygulanan bu yöntemler sonucunda hayati tehlikelerle karşılaşabiliyoruz. Kola , meyan kökü , greyfurt suyu , defne meyvesi tansiyon ilaçlarının etkisini azaltarak tansiyonunuzun yüksek seyretmesine sebebiyet verebilir. Sarı kantaron , sarımsak , zencefil , ökse otu , kereviz , limon , aloe vera ise tansiyon ilaçlarınızın etkisini arttırarak tansiyonunuzun fazla düşmesine (hipotansiyon) , bu nedenle baş dönmesi , sersemlik , yorgunluk ve baygınlık hissi gibi semptomlara neden olabilir.” ifadelerine yer verdi. (BSHA)