ABD Ticaret Odası tarafından düzenlenen resepsiyona katılan Ticaret Bakanı Pekcan, Türkiye ile Amerika arasındaki ticari ilişkileri desteklediği için ABDli mevkidaşı Bakan Ross’a teşekkür ederek, “Bir şey açıkça ortaya çıktı; Türkiye ve ABD, büyük potansiyele sahip önemli ticaret ortaklarıdır” dedi.
BİRLİKTE YOL HARİTASI
İki ülke arasındaki ticaret ve ekonomik ilişkilerin daha da güçlendirilmesini hedeflediklerini dile getiren Bakan Pekcan, “Bu iddialı hedefe ulaşmak için, ülkelerimiz arasında geleneksel ticari ilişkilerinden çıkış yolları aramak zorundayız. Bu hedefe ulaşmak için birlikte olası bir yol haritası üzerinde çalışmalıyız. Bunu başarmak için somut adımlara odaklanmalıyız. Yakında, ilerlemek için ortak bir yol haritası hazırlayacağız. Bu bağlamda, bugün Sayın Ross ile nasıl ilerleyebileceğimiz konusunda çok verimli görüşmeler gerçekleştirdik.”
YENİ ALANLAR
75 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak konusundaki yeni iş birliği alanlarına da değinen Pekcan, ticareti kolaylaştırmaya ve iş ortamını iyileştirmeye devam ederken, ABD’li şirketlerin güçlü olduğu dijital ekonomi gibi yeni alanlara da odaklanacaklarınI söyledi.
Ruhsar Pekcan, yeni iş birliği alanları konusunda ABD’li mevkidaşı Bakan Ross ile iki önemli adım attıklarını açıklayarak, “Öncelikle, bugün iki bakanlıktan teknik uzmanları içeren bir çalışma grubu oluşturduk. İkinci olarak, iki bakanlık başkanlığında Türk-Amerikan İş Konseyi gibi diyalog kanallarını etkin hale getirmeyi kararlaştırdık” ifadelerine yer verdi.
Yüksek teknolojiye ve katma değeri yüksek faaliyetlere odaklanacak yeni bir tür uzmanlık alanı oluşturacaklarını ifade eden Pekcan, bu alanın Türk ve Amerikan firmaları için iş birliği bölgeleri olabileceğini dile getirdi.
ABD’DEN İSTEKLER
Pekcan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump tarafından belirlenen 75 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi üzerinde çalışırken, iki ülke arasındaki ticaret sorunlarının da çözülmesi gerektiğini belirterek, şu ifadelere yer verdi: “Bu bağlamda ABD’den, Bölüm 232’deki, Türkiye’den belirli çelik eşyalara uygulanan tarifeler üzerindeki tutumunu değiştirmesini şiddetle istiyoruz. Ayrıca, Türkiye’nin otomotiv endüstrisi için olası 232 önlemden muaf tutulacağını umuyoruz. ABD’nin, Türkiye’nin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GSP) statüsünü korumasını bekliyoruz.”
ABD temasları kapsamında 75 milyar dolarlık ticaret hacmi amacıyla birlikte çalışma konusunda anlaştıklarını kaydeden Pekcan, “Turizm, yatırım ve sanayi ürünlerinde çift taraflı artış yaratmak için her fırsatı kullanacağız” diye konuştu.
Benzer Haberler
Yorum Ekleyin