Dünya El Hijyeni Günü (WHHD), sağlık hizmetlerinde enfeksiyon önleme ve kontrolüne yönelik kanıta dayalı, pratik bir yaklaşım olarak el hijyenini savunmak amacıyla 16 yıldır kutlanıyor. Bu, salgın ve pandemi riskinin sınırlandırılmasına ve antimikrobiyal direncin yayılmasının kontrol altına alınmasına yardımcı oluyor.
Doğu Akdeniz Bölgesi de dahil olmak üzere dünyanın her yerindeki ülkeler, politika yapıcılardan tesis yöneticilerine, tıp uzmanlarına ve sağlık hizmetlerini kullanan hastalara kadar sağlık sisteminin her düzeyinde el hijyenine öncelik vermesi gerektiğini belirten DSÖ, “El hijyeni, DSÖ’nün 2023 yılında Üye Devletlerle yakın istişare halinde başlattığı Küresel Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Stratejisinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bölge devam eden çatışmalar ve insani krizlerle uğraşırken, etkili IPC’ye duyulan ihtiyaç daha da belirgindir. Bu, COVID-19 müdahalesinden elde edilen kazanımlardan yararlanmak ve sağlık sistemlerini ve sağlık güvenliğini güçlendirmek için geçici çözümleri uzun vadeli yeteneklere dönüştürmek için kritik bir an” denildi.
Bölgedeki çatışmaların ve diğer acil durumların medyada yer alması çoğu zaman kanıta dayalı hastalıkların önlenmesine ilişkin mesajları gölgede bırakıyor. Ancak medya kuruluşlarının farklı kitlelere ulaşma ve onları el hijyeni de dahil olmak üzere IPC’nin önemi konusunda eğitme konusunda kritik bir rolü var.
Hijyen Konusunda Medya Eğitimi
DSÖ, medyayı halk sağlığı müdahalesinde ve özellikle hastalıkların önlenmesinde kilit paydaş olarak gördüğünü belirterek, “Bu nedenle, DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Ofisi, IPC ve el hijyeninin önemi konusunda özel bir medya eğitim oturumuna ev sahipliği yaptı. Hibrit etkinlik 7 Mayıs 2024’te WHHD 2024 marjında Kahire, Mısır’da ve sanal ortamda gerçekleştirildi. Çalıştay öncesinde IPC ve el hijyenine ilişkin medya kapsamının haritalandırılması yapıldı. Bu, bilgi boşluklarının yanı sıra gazetecilerin en çok ilgilendiği açıların belirlenmesine yardımcı oldu. Bölgedeki halk sağlığı konularında habercilik konusunda uzmanlaşmış 20 gazeteci Kahire’deki eğitime bizzat katıldı. Oturumlarda, IPC’de ve AMR gibi diğer kesişen programlarda çalışan bölgesel uzmanların açık tartışmaları ve sunumları yer aldı; su, sanitasyon ve hijyen (WASH); hasta güvenliği; ve acil durum hazırlığı konuşuldu”
Çatışmalardan etkilenen bağlamlarda deneyime sahip insani yardım çalışanlarının yanı sıra sağlık çalışanları ve gençlik temsilcileri, hastalıkların sahada önlenmesinin değerini vurgulamak için gerçek hayat senaryolarını paylaştı. Bu girişim, el hijyeni de dahil olmak üzere IPC önlemlerinin bölgesel tanıtımını, görünürlüğünü ve sürdürülebilirliğini arttırmayı ve IPC ve WASH kapasitelerinin arttırılmasını desteklemek için insanları bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. Bunu yapmanın faydaları arasında Doğu Akdeniz Bölgesi’ndeki bulaşıcı hastalık salgınlarına, afetlere ve çatışmalara müdahale etme hazırlığının artması yer alıyor.
Çalıştayın ardından medyanın DSÖ uzmanlarıyla IPC konusunda röportaj yapma taleplerinin hacmindeki önemli artışın da gösterdiği gibi, eğitim başarılı oldu. Daha fazla televizyon ve radyo programı kaydedildi ve IPC hakkında, el hijyeni ve WASH ve bunların sağlıkla ilgili acil durumlardaki ve kesişen programlardaki kritik rolü de dahil olmak üzere daha fazla makale yayınlandı.
Eğitime katılan gazeteciler İPM konulu anlatımların devam etmesi konusunda büyük heyecan duyduklarını ifade etti. Atölyeyi yalnızca benzersiz bir öğrenme ve ağ oluşturma deneyimi olarak değil, aynı zamanda onlara zengin bilgi sunan bir forum olarak gördüler. Katılımcılar özellikle IPC’nin ekonomik etkisi ve Bölgede devam eden halk sağlığı acil durumlarına ve insani krizlere müdahaledeki benzersiz rolü hakkında bilgi aldı.
Bu eğitim, Doğu Akdeniz Bölgesi’ndeki bu kritik dönemde IPC’ye ilişkin bilgi açığının kapatılmasına yardımcı olacak en uygun platformu ve benzersiz bir öğrenme deneyimini sundu. Bölge çapında IPC iletişimini daha da genişletmek ve geliştirmek için bir başlangıç noktası görevi görmektedir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)