Geçici iş göremezlik ödeneği nedir? videosu hakkında bilgi veren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı, konu hakkında vatandaşa da sorular yöneltti.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı ‘Bil Bakalım’ video serisinde bu kez, Geçici İş Göremezlik Ödeneği hakkında bir açıklama yaptı.
Geçici İş Göremezlik Tanımı
Geçici iş göremezlik Tanımı; Sigortalının iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulu raporlarında belirtilen istirahat süresince geçici olarak çalışmama halidir. Geçici iş göremezlik ödeneği; sosyal sigortacılık bakımından, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve sigorta kollarından istirahatli bulunan sigortalıya işten kaldığı günler için Kurumca ödenen parasal yardımdır.

Halkın SGK Mikrofonuna Geçici İş Göremezlik Ödeneğine Verdiği Yanıtlar
-Bu kişinin sanırsam hastalık durumunda bi rapor aldığı durumda ona sağlanan ödeme oluyor sanırsam değil mi öyle biliyorum
-Yani işsizlik maaşından mı bahsediyorsunuz?
-Mesela hastanın aldığı rapor. Onun parası. Hastalar para alıyor ya.
-İşte çalışırsın. mağdur olursun. Onun Parası.
-Hiç bilmiyorum.
-Hanımefendi benim bildiğim kadarıyla yanınızda çalışan işçilerin rahatsız olup hasta olup doktorun yazdığı rapordur. bu rapor aldığı gün kadar ücretini devlet öder biz de maaşla bunu keseriz. Doğal olarak.
-Yani bu engellilerle ilgili olan mı?
-İşçinin çalışmadığı durumlarda işçiye SGK tarafından ödenen ücret diye biliyorum.
-Iş yerine gidemediği için veya yevmiyesini tamamlayamadığı için çalışana ödenen yevmiye ücreti olabilir. Belki bunun yani yevmiyenin tamamı olmasa da belki bir kısmı.
-Sanırım şey hasta olduğumuzda veya ameliyat olduğumuzda o çalışamadığımız sürede prim olarak yüklenmeyen ama işverenden alınan bir ücret diye biliyorum
Geçici iş göremezlik ödeneği nedir?
-Geçici iş göremezlik ödeneği. Çalışmadığın gün aldığın ücrettir. Rapor parasıdır.
-Yani eh çalışan insanlar için. Eh raporlu olduğu dönemde sanırım. aldığı ücret. Bankaya yatan ücret. Sonrasında yatan ücret sanırım. Yani üç gün sonrası üç güne kadar devlet karşılıyor. Üç günden sonrasını devlet karşılamıyor. Onu bankadan kesiyorlar. Daha sonra yatıyor.
-Hani bir durumdan dolayı hastalık, iş kazası vesaire. bununla ilgili bir sorun yaşadığımda rapor almaya gittiğiniz zaman raporun ücretli olarak sana verilmiş. İnsanlar bunu SGK’dan alıyor
-hastalık sakatlık durumlarında iyi olana kadar hiç göremezlik durumundan alınan maaştır.
-Yani işyerlerinde çalışan insanların rapor sonucunda falan rapor alınca çalışmadığı önlemler için verilen bir hak rapor aldığındaki durumdan bahsetmiyor muyuz?
-Tamam raporu aldığı zaman işveren yani bi rapor verilir. İşverene iletilir, işveren de bunu SGK’dan onaylar. Ona göre diyelim ki bir haftada otuz gün, işte bi hafta raporu varsa o bir haftasını devlet karşılar, geri kalanı yine işveren karşılar. (BSHA -Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)