İzmir Tabip Odası, ‘İzmir hastaneleri depreme dayanıklı mı değil mi?’ konulu başvurusuna İl Sağlık Müdürlüğü’nden yanıt bekliyor. 50 bini aşkın can kaybının yaşandığı 6 Şubat depremlerinin ardından, tüm ülke genelindeki deprem tedirginliği İzmir’de de yaşanırken, kentteki kamu hastanelerinde herhangi bir tahliye, boşaltma olup olmayacağı merak ediliyor. Güvenli sağlık alanlarının oluşturulması konusunda İzmir’de atılacak adımlar ve hastanelerin depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda sağlık çalışanları başta olmak üzere tüm kamuoyu açıklama bekliyor.
İzmir’deki Hastanelerle İlgili Bir Plan Var Mı?
İstanbul’da 6 Şubat depremlerinin ardından sağlık alanında hastaneler boşaltılıyor, tahliyelerden kaynaklı bir hareketlilik ve sağlık krizi yaşanıyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi başta olmak üzere kentte tahliyelerine karar verilen tüm hastanelerin ‘yerinde yenilenmesi’ için yetkililere çağrılar yapılıyor. Dördüncü derece deprem bölgesi olan Ankara’da da Dr. Sami Ulus Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi hakkında deprem riski nedeniyle tahliye kararı alındığı açıklanmıştı. İki büyük şehirde deprem riskli hastaneler hakkındaki hareketlilik birinci derece deprem bölgesinde olan İzmir’de yok!
Bilim Sağlık Haber Ajansı (BSHA), İzmir Tabip Odası’nın kentteki hastanelerin depreme dayanıklılık konusu ile ilgili İl Sağlık Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvuruda bulunduğunu, iki hafta geçmesine rağmen henüz bir cevap alınamadığı bilgisini aldı. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Kaynak, İl Sağlık Müdürlüğü’nden 30 kamu hastanesi ve fiziki koşullar bakımından kötü durumda olan 1. basamak sağlık kuruluşları, aile sağlığı merkezleri ile ilgili depreme dayanıklılık testlerinin yapılıp yapılmadığı, testlerin ivedilikle yapılması gerektiğine ilişkin başvuruda bulunduklarını söyledi.
İl Sağlık Müdürlüğü’nden Cevap Bekleniyor!
“Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi, Suat Seren Hastanesi, Behçet Uz Çocuk Hastanesi, İzmir Katip Çelebi Eğitim Araştırma Hastanesi başta olmak üzere toplam 30 devlet hastanesi depreme dayanıklı mı? Değil Mi?” konularında izmir İl Sağlık Müdürlüğü’nden açıklama bekleniyor. Tabip Odası Başkanı Kaynak ayrıca, şubat ayında açılması planlanan Şehir Hastanesi’nin, depreme dayanıksız olduğu tespit edilen kamu hastanelerinin yenilenme süreçlerinde geçici servis alanı olarak kullanılması için de İl Sağlık Müdürlüğü’ne verdikleri dilekçede öneride bulunduklarını kaydetti.
Riskli Hastanelerin Tahliyeleri İçin Şehir Hastanesi Mi Bekleniyor?
İzmir’de hastane tahliyeleri konusunda herhangi bir kararın henüz alınmamış olmasının yeni açılacak Şehir Hastanesi ile ilgili olup olmadığına yönelik sorumuza İzmir Tabip Odası Başkanı Kaynak şöyle yanıt verdi: “İzmir Bayraklı’da şubat ayında hizmete açılacak olan şehir hastanesi açılışı 6 Şubat depremlerinden bağımsız olarak zaten ertelenmişti. Tabip Odası olarak, öncelikle yapılması gerekenin İzmir’deki deprem riskli hastanelerin tespiti, yenilenmesi süreçlerinde bu hastanelerde görevli olan hekim, sağlık çalışanı ve diğer personellerin yenileme çalışmaları tamamlandıktan sonra görevli oldukları hastanelere geri dönmeleri şartıyla, Şehir Hastanesi’nin geçici servis alanı olarak kullanılması önerimizi İl Sağlık Müdürlüğü’ne ilettik. Cevap bekliyoruz” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)