Kalp Sağlığı için En Zararlı 8 Gıda. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Zekeriya Nurkalem, kalbinizi uzun yıllar sağlıklı tutmak için alışveriş sepetinizden ve diyetinizden uzak tutmanız gereken yiyecekler hakkında bilgiler verdi.
Kalp sağlığı herkesin dikkat etmesi gereken, sağlıklı bir yaşamın en önemli faktörlerinden biridir. Beslenme kalp sağlığını etkiler ve bu sebeple yediklerimize çok dikkat etmeliyiz. Peki kalp için en zararlı 8 gıda nedir?
FAST-FOOD
Ölçülü tüketildiğinde, yüksek kaliteli, otla beslenmiş sığır eti bazı kalp sağlığı yararlarına sahip olabilir. Ancak hayvanlardan elde edilen doymuş yağlar, özellikle karbonhidratlarla birleştiğinde kalp sağlığı üzerinde zararlı bir etki oluşturabilir, bu sebep ile fast- food türü besinlerden uzak durmanız çok önemlidir.
İŞLENMİŞ VE TÜTSÜLENMİŞ ETLER
Sadece altı ince dilim şarküteri, önerilen günlük sodyum seviyesinin yarısını tamamlayabilir. Sodyumun yüksek tansiyonla bağlantısı olmasıyla insanların çoğunluğu tuz kısıtlamalı bir diyette olmalıdır. Ayrıca herkesin ilaca ihtiyacı yok. Bazen yüksek tansiyonu olan hastalar sadece diyetlerini ayarlayarak önemli iyileştirmeler yapabilirler.
PİZZA
Pizza, tuzlu yiyecekler listesinde yer alıyor. (Diğer tuz bombaları arasında çorbalar, çeşniler ve salata sosları bulunuyor). Pizzanın sodyum içeriği ve doymuş yağı, siz ekstra peynir ve et bazlı soslar koydukça çok yükselir. Dışarıda yemek yerken veya sipariş verirken kendinizi bir veya iki dilimle sınırlayın ve sebzeli sosları tercih edin.
KIZARMIŞ YİYECEKLER
Patates kızartması, kızarmış tavuk ve kızarmış atıştırmalıklar gibi kızarmış yiyeceklerin tüketimi kalp hastalığı riskinin artmasıyla ilişkili. Geleneksel kızartma yöntemleri, kötü kolesterol türünü yükselttiği ve iyi türü düşürdüğü gösterilen bir tür yağ olan trans yağlar oluşturur. Evde sebzeli tavada kızartma yapıyorsanız ve bunu zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağıyla hazırlıyorsanız, kesinlikle yanlış bir şey yok. Fakat çoğu insanın tipik kızarmış yiyecekler olarak anladığı, evde hazırlamadığınız türlerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
ŞEKERLİ TAHILLAR
Kahvaltılık gevrekler gibi dengeli bir diyetin parçası gibi görünen yiyeceklere bile şeker yüklenebilir. Sabahları rafine karbonhidratlar ve şekerler yemek, iltihaplanma üretecek ve kan şekerini yukarı ve aşağı hareket ettirecek, bu nedenle gün boyunca daha fazla şeker isteyeceksiniz. Bunun yerine, tam buğday ekmeği üzerine bir yumurta veya avokado ile birlikte meyve yenebilir.
KURABİYELER VE HAMUR İŞLERİ
Çoğu unlu mamül, özellikle ticari olarak üretilenler şekerle doludur ve muhtemelen doymuş yağlardan (tereyağı veya palmiye yağı gibi) veya trans yağlardan yapılır.
MARGARİN
Tereyağı gibi doymuş yağlarla ilişkili kardiyovasküler riskler hakkında tartışmaya yer olabilir. Daha kesin olan şey, trans yağları yüksek diyetlerin bir kişinin kalp hastalığı riskini kesinlikle artırdığıdır.
Trans yağlar, oda sıcaklığında katı olan ve genellikle tereyağına daha sağlıklı bir alternatif olarak pazarlanan margarinlerde yaygındır.
DİYET İÇECEKLER
Yağsız ve sıfır kalorili olabilir, ancak diyet içeceklerin karanlık bir yanı vardır. İnsanlar diyet sodalarının sağlıklı oldukları izlenimi altındalar ve gerçekten değiller. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)