6 Ekim Yönetmeliği mağduru muayenehanesi bulunan serbest hekimler yurt dışında çalışma koşullarını araştırıyor. Samsun’da 6 plastik cerrah 3 aydır ameliyat yapamıyor. Hekimlerden biri yurt dışında çalışma kararını kesinleştirdi. BSHA’nın ulaştığı, 30 yıldır Samsun’da görev yapan, Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Lütfi Eroğlu, en son ameliyatını 3 Mart 2023 tarihinde gerçekleştirdiğini, Samsun serüveninin bittiğini, yurt dışında çalışma kararı aldığını ifade etti.
Yönetmelikler ve Düzenlemeler Mağduriyetleri Gideremedi!
Serbest hekimlerin ‘Özel Hastaneler Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair çıkarılan 6 Ekim Yönetmeliği ile yürürlüğe giren serbest hekimlere özel hastanelerde ameliyat yapmaları konusunda kota uygulanmasıyla başlayan süreç ve meslek örgütlerinden gelen tepkiler üzerine, 7 Ocak’ta yeni bir düzenleme yapıldı. Yapılan düzenlemede 60 yaş üstü muayenehane hekimlerinin kotanın dışında tutulması, kota uygulamasının devam etmesi, bu tarihten sonra hekimlerin muayenehane açamayacak olması gibi maddeler yer aldı. 13 Mayıs’ta yönetmelikte yeni bir düzenleme yapıldı, serbest hekimlerin bulundukları illerde ameliyat yapamaması durumunda başka illerdeki hastanelerde Sağlık Bakanlığı’ndan izin alarak ameliyat yapabilecekleri yer aldı. Tüm bu düzenlemeler de serbest hekimlerin mağduriyetini gideremedi. Ülke genelinde büyükşehirler de dahil olmak üzere serbest hekimler ameliyat yapacak hastane bulmakta zorlanıyor. Samsun da bu şehirlerden biri…
Samsun’dan Ayrılmaya, Yurt Dışında Çalışmaya Karar Verdi
Samsun’da plastik cerrahi alanında görev yapan 6 hekim 3 aydır ameliyat gerçekleştiremiyor. Bilim Sağlık Haber Ajansı (BSHA) Muayenehaneler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Halit Urgan ile görüşmüş, ‘Serbest Hekim Urgan: 3 Aydır Ameliyat Yapamıyoruz, Yönetmelikler Kaldırılmalıdır” haberiyle gündeme getirmişti. Urgan, Samsun’da ameliyat yapamayan hekimlerin yurt dışı alternatiflerini araştırdıklarını söylemişti. Samsun’da en son ameliyatını 3 Mart’ta yapan Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Lütfi Eroğlu, yurt dışında çalışmak, ameliyat gerçekleştirmek üzere kararının kesinleştiğini, buna yönelik adımlar attığını söyledi.
“Samsun’daki 30 Yıllık Serüvenim Bitiyor”
BSHA’nın ulaştığı Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Lütfi Eroğlu, emekli olacağı sinyallerini vererek çalışma hayatına yurt dışında devam etme kararı aldığını ifade etti. 12 yıldır muayenehanesi olduğunu söyleyen Eroğlu, “Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan 6 Ekim Yönetmeliği ile muayenehane sahibi serbest hekimlerin çalışma esaslarına ciddi kısıtlamalar getirildi. Samsun’da 7 tane özel hastane var. Kimisinde geçici kadro, kimisinde kalıcı kadro ile ameliyatlarımızı yapıyorduk. Fakat pandemi dönemi ile birlikte özel hastanelerde kartelleşme süreci başladı. Bir anda ücretlerde fahiş artışlar gerçekleşti. Geçici kadrolara getirilen kota uygulaması ile zincir hastaneler dışındaki hastanelerde, ameliyat yapamaz hale geldik. Ben en son 3 Mart 2023 tarihinde ameliyat yapabildim. 30 yıllık cerrahım. Ne yazık ki Samsun’da artık ameliyat yapabileceğim bir hastane yok. Alternatif düşünmek durumunda kaldım. Ameliyat da yapabileceğim yeni, sorunsuz bir düzen için yurt dışını çalışma alanı olarak tercih etmek zorunda kaldım. Samsun’daki 30 yıllık serüvenim çok yakında bitiyor” dedi.
Doğum Anomalilerinde Aranan Cerrah
Estetik ameliyatlar dışında yarık dudak ve yarık damak gibi doğum anomalileri alanında da uzman olan Prof. Dr. Eroğlu’na Tanzanya’dan bile hasta geliyor. Samsun dışından Antalya, Trabzon, Hakkari, Malatya gibi çok sayıda ilden hastalarının ameliyat için beklediklerinin altını çizen Lütfi Eroğlu, “Çalışma yerimi değiştirmeme hastalarım da üzülüyorlar. Onlar da karar vericilere seslerini duyurmaya çalışıyor. Bizlerin Samsun’da ameliyat yapamamamızı sorguluyorlar. 30 yıllık hekimim, bugüne kadar hiç yurt dışında çalışmayı hiç düşünmemiştim. Ama başka çarem kalmadı” diye konuştu.
“Serbest Çalışma Hekimliğin Kalesidir”
Prof. Dr. Lütfi Eroğlu, hekim bağımsızlığına vurguda bulunarak şunları söyledi: “Serbest çalışma, hekimliğin kalesidir. Eğer bugün devlet hastanesindeki bir hekim nispeten emeğinin karşılığını alabiliyorsa, maaşına bir artış yapılıyorsa bilinmelidir ki, bu serbest hekimliğin olması, hekimin özgür olmasının sonucudur. Bu olmadığı takdirde ya devlet ya özel hastanenin olduğu iki yönlü sistem hekimleri istediği gibi çalıştırmaya mecbur eder. Hipokrat’tan beri hekim serbestliği vardır. Sadece hastane, hasta ve hekim vardır. Arada bir kurum yoktur. Serbest hekimliğin, hekim özgürlüğünün bugün geldiği durum çok üzücüdür. Serbest hekimler, terazinin diğer kefesi, özel sektörü tamponize eden bir konumdadırlar.” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)