Hekimlerin en temel hakkı olan serbest çalışma haklarına yönelik kısıtlayıcı maddeler içeren ve hastaların da hekim seçme hakkını kısıtlayan 6 Ekim ve 7 Ocak tarihli ‘Özel Hastaneler Yönetmelikleri’ kapsamında 13 Mayıs’ta yeni bir yönetmelik daha Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 6 Ekim Yönetmeliği’nde özel hastanelerde dışarıdan doktorların ameliyat yapmalarına yönelik bir kota uygulaması konmuş, 7 Ocak Yönetmeliği’yle, yerel hastanelerde serbest hekimler geçici kadrolar üzerinden ameliyat yapamaz hale gelmişti.
13 Mayıs’ta yürürlüğe giren yeni düzenleme ile ise de illerde bulunan serbest hekimlerin bulundukları ilde hastalarını ameliyat yapacakları bir hastane bulamamaları dahilinde, çevrelerindeki komşu illerdeki hastanelerde Sağlık Bakanlığı izni ile ameliyat yapabilecekleri belirtildi. Anadolu’daki illerde bulunan 100’lerce serbest hekim, mağduriyetlerine kesin çözüm istiyor. Sadece Samsun’da 30’a yakın hekim 3 aydır ameliyat yapamıyor. Hastalar da mağduriyetlerinin sona ermesini talep ediyor. Bilim Sağlık Haber Ajansı (BSHA) Samsun’da görev yapan, 60-70 hastasını 3 aydır ameliyat edemeyen, Serbest Hekim, Muayenehaneler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Halit Urgan’la görüştü.
Serbest Hekimler Mağduriyetlerinin Giderilmesini İstiyor
6 Ekim, 7 Ocak ve 13 Mayıs tarihleriyle anılan yönetmeliklerin hiçbirinin sorunu çözmediğini ifade eden serbest hekimler, mağduriyetlerini dile getiriyor. BSHA’nın görüştüğü Op. Dr. Halit Urgan, Samsun’da 6’sı plastik cerrah olmak üzere 30’a yakın hekimin 3 aydır hiçbir özel hastanede ameliyat yapamamasına ilişkin konu ile ilgili bilgi verdi. Urgan, konunun doğru olduğunu bir tek Samsun’da değil ülke genelinde 100’lerce hekimin aynı mağduriyeti yaşadığını söyledi. 13 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile ‘Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile de sorunun çözülmediğini ifade etti.
Yönetmeliklerle Serbest Hekimlerin Alternatiflerini Azaltıldı
Serbest hekimlerin yaşadığı mağduriyet ile ilgili Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ile iki kez toplantı yapıldığını ve Sağlık Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın’dan randevu aldıklarını makam odası önünde bulunmalarına rağmen kendileriyle Bakan Yardımcısı Aydın’ın görüşme gerçekleştirmediğini iddia etti. Op. Dr. Halit Urgan, “Tüm Türkiye’ye bakınca ülke genelinde 100’lerce serbest çalışan hekim söz konusu yönetmeliklerden, düzenlemelerden etkileniyor. Hiç ameliyat yapamayan hekim sayısı 30’un üzerindedir. Şu anda hekimler muayenehanelerinde baktıkları hastaları ameliyat edecek bir özel hastane bulmak zorundalar. Devlet yönetmelikleriyle serbest hekimlerin özel hastane alternatiflerini çok azalttı. Yani orta ve küçük ölçekli hastanelerde 7 Ocak’tan önce ameliyat yapabiliyorduk. 7 Ocak Yönetmeliği çıktıktan sonra orta ve küçük ölçekli hastanelerin kadro sayıları yetersiz olduğu için ,yönetmeliğin dayattığı kadro sayısı, sorun daha da büyüdü. Plastik cerrahi branşından örnek verirsem, plastik cerrahi geçici kadrolarıyla ameliyat yaptıran birçok hastanede serbest hekimlerin geçici kadroyla ameliyat yapmaları engellendi. Örneğin bir hastanenin geçici plastik cerrahi kadrosu var, kendisi hekim çalıştırabiliyor. Ancak 7 Ocak Yönetmeliği’ne göre dışarıdan bir hekimin gelip plastik cerrahi ameliyatı yapmasına izin vermiyor. Birçok zincir hastanenin kadroları müsait. Oralara gidip ameliyat yapabilirsiniz ancak bazı illerde onlarda bir araya gelerek kartelleştiler ve rekabeti engelleyici şekilde serbest hekimleri kendilerine rakip gördükleri için dışarıdan hekimlere ameliyat yaptırmıyorlar diye düşünüyoruz. Samsun’da, Antalya’da, Bursa’da ve İzmir’de bu tür durumlar yaşanıyor” dedi.
Sağlık Bakanı Yardımcısı Bizi Makamına Kabul Etmedi
Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Urgan, “Büyük hastaneler, zincir hastaneler muayenehanelerin kendilerine rakip olduğunu düşünerek onların ameliyat yapmalarını engelledi. Samsun’da durum böyle, üç dört tane büyük hastane serbest hekimlere ameliyat yaptırmıyor. Geride yerel hastaneler kalıyor. Serbest hekimler 7 Ocak Yönetmeliği öncesinde yerel hastanelerde ameliyat yapabiliyordu. 7 Ocak Yönetmeliği sonrasında devlet, yerel hastanelerin kapısını serbest hekimlere kapattı. Yaklaşık 69 gündür hiç ameliyat yapmayan plastik cerrah sayısı Samsun’da 6’dır. Sorunlarımızı iletmek üzere Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ve Bakanlık nezdinde temaslarda bulunduk. İl Sağlık Müdürlüğü ile iki kez görüştük. Bizi dinlediler ancak yeterli derecede yardımcı olamayacaklarını söylediler. Sağlık Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın’dan randevu aldık. Samsun’dan Ankara’ya gittik. Makamındayken özel kalemiyle, konuyu bildiği ancak bizimle görüşemeyeceği iletildi. Sonrasında 3-5 gün sonra bir yönetmelik çıkarıldı ama çare olmadı. 13 Mayıs’ta yapılan yönetmelik düzenlemesinde de bulunduğunuz ilde ameliyat yapamıyorsanız, yakın komşu illerde Sağlık Bakanlığı’nın komisyonunun izniyle ameliyat yapılabilinir denildi” diye açıklama yaptı.
Komşu İllerdeki Hekimler Samsun’a Geliyor!
Samsun’a komşu iller olan Amasya, Çorum ve Sinop gibi illerden serbest hekimlerin Samsun’a gelip ameliyat yaptığına dikkat çeken Op. Dr. Urgan şunları söyledi: “7 Ocak’ta bu da durumu iptal ettiler. Yeni bir alternatif önerisi yaptılar. Bu öneri ile de bu kez bizim Samsun’dan komşu illere gitmemizin önünü açtılar. Samsun’da yeterince hastane sayısı zaten var ama sadece yönetmelikle bu hastaneleri bize kapatıyorlar. Buradaki hastanelerin şartları iyi, geçici kadroları var. O kadrolarla uzun yıllardır ameliyat yaptırıyorlardı. Bir anda bir yönetmelikle bu geçici kadroları engelleyince hepimizi zincir hastanelere yönlendirdiler. Bizler zaten zincir hastanelerde ameliyat yapamıyoruz. Türkiye’nin tüm illerinde aynı sorun yaşanıyor. İstanbul gibi alternatifin çok olduğu illerde hekimler zor da olsa ameliyat yapabilecek yer buluyorlar. Ama Samsun, Bursa, Antalya, İzmir gibi şehirlerde ameliyat yapılacak yerler daha zor bulunuyor.”
Serbest Hekimleri Kısıtlayan Yönetmelikler Kaldırılmalıdır!
Yaşanan mağduriyet karşısındaki taleplerinin ne olduğunu sorduğumuz Op. Dr. Halit Urgan şunları söyledi: “İlk olarak acil talebimiz bulunduğumuz illerde, 7 Ocak’tan önce olduğu gibi orta ve küçük ölçekli hastanelerde onların geçici kadroları üzerinden ameliyat yapmak istiyoruz. 7 Ocak öncesine geri dönmek istiyoruz. 7 Ocak’ta orta ve küçük ölçekli hastanelerin geçici kadrolarla ameliyat yapmalarını engellediler. Hastanelerden de bizden de o hakkı aldılar. Ana yönetmelik olan 6 Ekim Yönetmeliği’nin de hekimlerin serbest çalışmasını engelliyor. Yeni cerrah arkadaşlar muayenehane açamıyorlar. 6 Ekim Yönetmeliğinin orta-uzun vadede toptan kaldırılmasını talep ediyoruz. Ama kısa vadede acil çözüm için mutlaka 7 Ocak Yönetmeliği öncesine geri dönülmesi, yerel zincir hastane olmayan hastanelerde geçici kadrolarla ameliyat yapmak istiyoruz. Şu anda 3 aydır hasta bakıyorum. Her hastaya ameliyat yapamadığımızı söylüyoruz. Sıranın açılmasını bekliyorlar. Ameliyat kararı aldığım 60-70 hastam şu anda devletin bu yanlıştan dönmesini bekliyor.”
Talepler Karşılanmazsa Ne Olacak?
Taleplerinin karşılanmaması durumunda yaşanacak durumun ne olacağını sorduğumuz Muayenehaneler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Op. Dr. Urgan şöyle konuştu: “Taleplerimiz karşılanmazsa oluşacak durum doktorların yer değiştirmek zorunda olacağıdır. Serbest hekimler Anadolu’daki illerden büyük şehirlere gitmek zorunda kalacaklardır. İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlere göç olacaktır. Bunun yanında ayrıca yurt dışına hekim göçü de artacaktır. Şu anda buradaki doktor arkadaşlarımızdan 3’ü yurt dışına gitmek için başvuruda bulundu. 6 plastik cerrah arkadaşımız arasında da yurt dışına gitmek için girişimde bulunanlar var. Ancak bu girişimler istenmeden yapılan, zorunlu bırakıldıkları için başvurdukları çıkış yollarıdır. Biz aslında bunu istemiyoruz. İsteğimiz dengelerin korunmasıdır. Samsun’un ve diğer illerin kapasitesi bellidir. Peki bizler de bu illerden büyük illere gidersek örneğin Anadolu’da serbest çalışan plastik cerrah olmayacak. Bizim bir diğer talebimiz de bölge bölge, bölgenin ihtiyaçlarına göre serbest hekimlerin çalışabilmesinin sağlanmasını istiyoruz. Yoksa büyük şehirlere ya da yurt dışına çıkacağız.” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)