Sinop Tabip Odası, geçici görevlendirme nedeniyle yola çıkan 2 hekim ve 1 şoförün hayatını kaybettiği kaza sonrasında yaptığı açıklamada, “günü kurtarma amaçlı yapılan görevlendirmeler son bulsun” çağrısı yaptı.
Geçici görevlendirme ile Sinop Boyabat’a giderken meydana gelen trafik kazasında Dr. Mehmet Turan Yazlak, Dr. Sena Sakin ve araç şoförü Ender Çoraklı’nın yaşamını yitirdi. Kazada yaralanan Dr. Beyzanur Çetin de dün Sinop Atatürk Devlet Hastanesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında bulundu. Basın açıklamasına Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Vedat Bulut, Sinop Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Genel Sağlık İşçileri Sendikası, Hekim Birliği Sendikası ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı.
TTB’den Geçici Görevlendirme Tepkisi!
Basın açıklamasında konuşan Dr. Vedat Bulut, Sağlık Bakanlığı’nın Boyabat 75. Yıl Devlet Hastanesi’ne yerleşik kadro ataması yapmasına rağmen, bu hekimlerin başka yerlere geçici görevlendirilmesi nedeniyle Boyabat’taki eksikliği gidermek için yeni geçici görevlendirmeler yapıldığını söyledi. Bu görevlendirmelerin çoğunlukla genç hekimler üzerinden ve kimi zaman nöbet sonrası yapıldığını belirten Bulut, güvenli ve güvenceli çalışma koşullarının sağlanmadığına dikkat çekti. Yaz aylarında turistik bölgelere yönelik görevlendirmelerde ekonomik sınırlılıklar nedeniyle hekimlerin daha büyük sorunlar yaşadığını vurguladı. Sağlık Bakanlığı’nı hekimlerin yaşamlarını yitirmesine ve istifa etmelerine neden olan bu yanlış politikadan bir an önce vazgeçmeye çağırdı.
Sinop Tabip Odası: Sağlık Camiasının Sabrı Tükendi!
Sinop Tabip Odası Başkanı Dr. Arif Özdal Arslan, basın açıklamasında, geçici görevlendirme ile Boyabat’a giderken yaşanan trafik kazasında hayatını kaybeden iki doktor ve bir şoför için toplandıklarını söyledi. Yaşamını yitirenlerin ailelerine, yakınlarına, çalışma arkadaşlarına ve sağlık camiasına başsağlığı ve sabır, yaralı arkadaşlarına da acil şifalar diledi. Sağlık Bakanlığı tarafından yoğunlaştırılan geçici görevlendirme uygulamasının kamu yararına ve hizmet amacına uygun olması gerektiğini vurguladı. Görevlendirmeler sırasında ulaşım dahil pek çok bileşeni kapsayan güvenli, güvenceli çalışma hakkının kamu otoritesinin sorumluluğunda olduğunu belirtti.
Arslan, kaybettikleri arkadaşlarının Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 13. maddesi uyarınca iş kazasında hayatlarını kaybettiklerini hatırlattı. Sağlık çalışanlarının özveri ile yaşam kurtarmak için hayatlarını riske attığını ifade eden Arslan, sorunların kalıcı çözümü yerine geçici görevlendirmelerle günü kurtarma uygulamalarının bu tür facialara neden olduğunu söyledi. Sinop Tabip Odası, yaşanan kazanın ardından sağlık camiasının büyük bir acı yaşadığını ve sabrın tükendiğini belirtti. Görevlendirmelerin kamu yararına mı, siyasi saiklerle mi yapıldığının takipçisi olacaklarını ve kaybettikleri arkadaşlarının hukuki haklarının sonuna kadar savunulacağını ifade etti. (BSHA- Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)