YÖK Başkanı Erol Özvar (YKS) baraj puanlarının kaldırılmasına ilişkin konuştu.
Özvar,”YKS baraj puanın kaldırılmasının en önemli sebeplerinden birisi önümüzdeki yıllarda daha da artacağını öngördüğümüz bir aday sayısı olacak. Bu sene 3 milyon 250 bin öğrenci sınava giriyor. 2024’te belki 4 milyon genç üniversite sınavlarına girmek için başvuracak. Buna mukabil devletimizin, ülkemizin çok şükür üniversite imkanları fevkalade geniştir. Yani 1 milyon 10 bin civarında bir kontenjanımız var. Fakat kontenjanlar bu kadar geniş olmasına rağmen kontenjanların kayda değer bir kısmının boşta kaldığını görüyoruz. Bununla da bizim yapmaya çalıştığımız basit bir işlem var. Biz bu sistemi bu şekilde yeniden kurgularken belli simülasyonlar yaparak bu işleri yaptık. 2021’de baraj olmasaydı mevcut sonuçlara göre başarı sıralamaları nasıl olurdu, bunların hepsini çıkardık. Bu sistem elemeyi ikinci plana itiyor. Öğrenciler arasında başarı sıralamasını öne çekiyor. Yani yapmaya çalışılan şey, aslında yeteri kadar kontenjan olmasına rağmen öğrencilerin tercih yapma imkanını genişletiyoruz. Barajların kalkması demek herkesin sınavsız üniversiteye girmesi demek değildir.”dedi.
YÖK Başkanı Özvar, Gençlerle Buluştu
Erol Özvar, daha sonra Gençlik Merkezleri bünyesindeki Van YYÜ Genç Ofis’i ziyaret ederek gençlerin sanat ve spor dalları etkinliklerine eşlik etti. Özvar, daha sonra üniversitenin sosyal tesislerinde öğrencilerle iftarda bir araya geldi. Öğrencilerle sohbet eden Özvar, üniversitelerin başarı sıralamasına göre öğrenci aldığını hatırlattı. Türkiye’de 204 aktif üniversitenin olduğunu anlatan Özvar, şöyle devam etti: “Genç nüfusu hesaba kattığımız zaman bu 204 üniversite yüksek öğretim ihtiyacını ancak karşılıyor. Hatta üniversite kapılarına gelen öğrenci kardeşlerimizin sayılarına dikkat edecek olursak aslında yetmiyor da denilebilir. Bizler hangi programda, hangi bölümde meslek icra edersek edelim hayatı anlamlı kılacak en önemli şey çevremizle uyumlu, üretken, pozitif, çevremize hizmet eden, destek olan, yardım eden insanlar olabilmektir. Bu bakımdan üniversitelerin yüksek öğretimde öğrencilerimize fevkalade önemli katkılar sağladığını, beceriler kazandırdığını düşünüyorum.”
– “Doktora Sonrası Araştırmacı Statüsünde Bir İyileştirme Gelecek”
Erol Özvar, Van YYÜ’de Mimarlık Mühendislik Fakültesinin konferans salonunda düzenlenen Genişletilmiş Senato Toplantısı’na katıldı. Van YYÜ’de akademik anlamda önemli gelişmelerin olduğunu, gençlerde bir heyecan ve dinamizmin dikkat çektiğini ifade eden Özvar, şu ifadeleri kullandı: “Sizlerden en büyük isteğim, daha fazla yayın ve akademik üretkenlik. Eğitim ve öğretim kalitesini mümkün olduğu kadar daha yukarılara çıkartabilmek. Üniversiteyi üniversite yapan akademik üretim ve bilimsel performanstır. Asıl önemli olan burasıdır. Doktorasını tamamlayan öğrenciler için 2547 sayılı kanun mevzuatında bazı değişiklik hazırlıklarımız var. Doktora sonrasında genç araştırmacılarımızın bir müddet üniversitelerde, bir üniversiteye girebilecekleri yayını yapabilecek kadar istihdamı temin edecek birtakım formüller üzerinde çalışıyoruz. Dolayısıyla doktora sonrası araştırmacı statüsünde bir iyileştirme geleceğini şimdiden söyleyeyim.” YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Van’daki temasları kapsamında, kentin simgelerinden olan ve farklı göz renkleri ve beyaz ipeksi tüyleriyle dikkat çeken Van kedilerini koruma altında tutan Van YYÜ Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezini ziyaret etti.
– “Muhtemel İş Birlikleri Konusunu Beraber değerlendireceğiz”
YÖK Başkanı Özvar, Van YYÜ’nün Türkiye’nin yüksek öğretimine önemli hizmetler verdiğini belirterek şunları kaydetti: “İnşallah bugün burada sadece Van YYÜ paydaşlarıyla, yönetimiyle bir araya gelmeyeceğiz, aynı zamanda mücavir illerimizde bulunan üniversitelerimizin rektörleriyle de birlikte bölgesel, iktisadi, kalkınma konularında fikir alışverişinde bulunacağız. Üniversitelerimizden beklediğimiz en önemli misyonların başında, bulundukları şehirlerin iktisadi gelişmelerine, sınai kalkınmalarına ellerindeki bilgi birikimiyle, beşeri sermayeleriyle, hoca kadrolarıyla destek vermeleridir. Bu maksatla rektörlerimizin yanı sıra bölgenin ticari ve sanayi kuruluşlarıyla bir araya gelmek suretiyle muhtemel iş birlikleri konusunu beraber değerlendireceğiz. Bu ziyaretlerimiz devam edecek. Üniversiteler baş tacımızdır. Ülkemizin nadide kuruluşlarıdır. Bu sebeple üniversitelerin gelişmesi, kalkınması, eğitim, öğretim ve araştırmada kalite standartlarının yükseltilmesi YÖK olarak en büyük hedefimizdir.” Özvar, daha sonra üniversitenin senato odasında düzenlenen Bölge Üniversite Rektörleri Toplantısı’na başkanlık yaptı.
Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı(BSHA)